Nowa Strategia dla Europy po roku 2014 - Sporek, Tadeusz (The New Strategy for Europe after 2014, 2011)
Strategia wykorzystania Funduszu Spójności została opracowana przy założeniu, że głównym celem, który będzie osiągany w latach 2004-2006 i w latach kolejnych, będzie poprawa konkurencyjności polskiej gospodarki i dążenie do spójności społecznej i ekonomicznej w ramach poszerzonej Wspólnoty. Fundusz Spójności wspiera działania Narodowego Planu Rozwoju przez „tworzenie sprzyjających warunków dla wzrostu poziomu inwestycji, promowanie zrównoważonego rozwoju i spójności terytorialnej”. Głównymi celami w latach 2004-2006 i 2007-2013 będą: poprawa jakości wód powierzchniowych, bezpieczeństwo powodziowe, racjonalna gospodarka odpadami i poprawa jakości powietrza.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 197, s. 207-2013
Keywords: fundusze strukturalne; Fundusz Spójności; narodowy plan rozwoju (npr); konkurencyjność gospodarki; structural funds; cohesion fund; national development plan; economy competitiveness