Globalne zespoły wirtualne - podstawy i bariery sukcesu - Schroeder, Jerzy (Global Virtual Teams - Essentials and Barriers of Success, 2011)
W XXI wieku jesteśmy świadkami znacznego wzrostu liczby organizacji poszerzających swoją działalność na rynku globalnym, wykorzystując globalne zespoły wirtualne. Globalne zespoły wirtualne różnią się pod wieloma względami od zespołów tradycyjnych i dlatego wymagają odmiennego podejścia w sferze zarządzania, wymagającego świadomości korzyści i przeszkód oraz aktywnego ich uwzględniania w celu umożliwienia osiągnięcia przez zespół powodzenia w jego działalności.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 197, s. 185-191
Keywords: zespół wirtualny; globalizacja działań przedsiębiorstwa; virtual team; globalization of enterprise activity