Znaczenie inwestycji zagranicznych w rozwoju regionalnym Podkarpacia - Walenia, Alina (The importance of foreign investment in the development of Podkarpacie region, 2011)
Wpływ inwestycji zagranicznych na rozwój województwa podkarpackiego należy ocenić pozytywnie. Struktura wartościowa nakładów inwestycyjnych zrealizowanych przez podmioty z udziałem kapitału zagranicznego na Podkarpaciu ukazuje wyraźną koncentrację inwestycji w przemyśle. Badania potwierdziły, że zagraniczni inwestorzy skupiali się na zakupie środków trwałych, a w tej grupie głównie na nakładach na nowe obiekty majątkowe (greenfield) oraz ulepszenie istniejących. Struktura inwestycji zagranicznych znacząco poprawiała konkurencyjność tworzonych lub przejmowanych zakładów produkcyjnych na Podkarpaciu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 180, s. 230-247
Keywords: inwestycje zagraniczne; rozwój regionalny; czynniki lokalizacji; województwo podkarpackie