Skala otwarcia rynku usług w wyniku negocjacji GATS 2000 - Rudnicka, Magdalena (GATS 2000: The Scale of Service Market Access, 2011)
W 2000 r. rozpoczęto nową rundę negocjacji usługowych, prowadzonych pod auspicjami WTO, których celem było zwiększenie zakresu sektorowego objętego Układem ogólnym w sprawie handlu usługami. Jednak oferty złożone podczas Rundy Doha tylko nieznacznie ulepszyły istniejące zobowiązania. Rozbieżność między ofertami i rzeczywiście prowadzoną polityką w zakresie usług nadal jest ogromna. Najlepsze przedłożone dotychczas oferty poprawiły zobowiązania GATS o ok. 10%, ale nadal są średnio dwa razy bardziej restrykcyjne niż aktualna polityka. Można zatem stwierdzić, że Runda Doha nie oferuje lepszego dostępu do rynku, ale słabe zapewnienie, że dostęp ten się nie pogorszy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 197, s. 152-160
Keywords: usługi; rynek usług; liberalizm handlowy; runda doha; negocjacje; services; services market; trade liberalization; negotiations; doha round