Wpływ funduszy strukturalnych na rozwój regionu zachodniopomorskiego - Skubiak, Beata (Impact of European Union structural funds on the growth of West Pomerania Voivodeship, 2011)
Artykuł jest próbą refleksji nad pierwszymi efektami europejskiej polityki spójności w województwie zachodniopomorskim. Analiza kierunków wydatkowania środków w ramach europejskiej polityki strukturalnej w regionie zachodniopomorskim pozwala stwierdzić, że realizowana była polityka wyrównywania poziomu i osiągania spójności zwłaszcza w sferze społecznej. Natomiast znacznie słabiej realizowana polityka wywiązywała się z deklarowanych w dokumentach strategicznych celów długofalowego rozwoju konkurencyjnej gospodarki.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 180, s. 219-229
Keywords: fundusze strukturalne Unii Europejskiej; rozwój regionalny; Regionalny Program Operacyjny Województwa Zachodniopomorskiego