Międzynarodowe modele fizycznego przepływu produktów a zastosowanie w organizacji transportu zasady "pętli mleczarza" - Piasecka-Głuszak, Agnieszka (International Models of Physical Flow of Products and Implementation of the Concept of "Milk Run" in the Organization of Transport, 2011)
W praktyce działalności przedsiębiorstw istnieją różne międzynarodowe modele fizycznego przepływu produktów od dostawców do zakładu produkcyjnego, jak również z zakładu produkcyjnego do klientów. Wiele firm, mimo wielu modeli, stara się szukać lepszych rozwiązań, które zapewnią im niższe koszty, lepszą jakość, ale także będą miały wpływ na lepszą obsługę klientów. Jednym z rozwiązań, które przyczynić się może do zorganizowania sprawniejszego fizycznego przepływu produktów w skali międzynarodowej, jest zastosowanie w transporcie "pętli mleczarza" - milk run. Celem artykułu jest przedstawienie podstawowych międzynarodowych modeli fizycznego przepływu produktów, a także modelu dostaw opartego na zasadzie "pętli mleczarza". Autorka przedstawia charakterystykę modeli, ich organizację, jak również korzyści i wady.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 197, s. 141-151
Keywords: transport; transport międzynarodowy; dystrybucja towarów; dystrybucja produktów; przepływy materiałowe; international transport; commodity distribution; product distribution; material flows