Ocena wykorzystania potencjału naukowo-badawczego dla wzrostu konkurencyjności województwa lubuskiego - Szmigiel, Kinga (Evaluation of the use of research and development potential for the competitiveness growth of Lubuskie Voivodeship, 2011)
Artykuł omawia kwestię wykorzystania potencjału naukowo-badawczego dla wzrostu konkurencyjności regionu na przykładzie województwa lubuskiego, którego potencjał naukowo-badawczy pozostaje na niskim poziomie i poważnie odbiega od średniej krajowej. Samorząd województwa podejmuje liczne działania promujące podnoszenie innowacyjności, jednak nie są one w pełni adekwatne do potrzeb przedsiębiorstw. Autorka wskazuje możliwości wzmocnienia potencjału naukowo-badawczego województwa oraz sugeruje dalsze działania, które mogą przyczynić się do wzrostu konkurencyjności regionu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 180, s. 209-218
Keywords: konkurencyjność; potencjał naukowo-badawczy; województwo lubuskie