Lokalizacja działalności a innowacyjność przedsiębiorstw z sektora MŚP (na przykładzie regionu łódzkiego) - Stawasz, Edward (Location of business activity and innovativeness of small and medium-sized enterprises on the example of Łódź region, 2011)
Artykuł poświęcony jest ocenie wpływu lokalizacji na innowacyjność MŚP na przykładzie badań sektora MŚP z województwa łódzkiego przeprowadzonych w latach 2007-2008. Omówiono innowacyjność firm, źródła i możliwości realizacji innowacji, zakres i przedmiot współpracy, bariery i oczekiwania firm związane z innowacjami, w podziale na firmy działające w aglomeracji łódzkiej, dużych miastach oraz w obszarach peryferyjnych. Firmy działające w obszarach oferujących bardziej rozwinięte kontakty biznesowe i usługi na rzecz innowacji odznaczają się wyższą innowacyjnością i możliwościami realizacji innowacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 180, s. 199-208
Keywords: innowacyjność; sektor MŚP; region łódzki