Podium europejskiej innowacyjności przez pryzmat modeli Narodowych Systemów Innowacji - Pangsy-Kania, Sylwia (Podium of European Innovativeness Viewed Through the Prism of National Innovation System's Models, 2011)
Narodowy System Innowacji stanowi kompleks wyodrębnionych instytucji, które wspólnie lub indywidualnie wnoszą wkład w rozwój i rozpowszechnianie nowych technologii, tworząc otoczenie, w ramach którego rząd formułuje i realizuje politykę innowacyjną. Wyróżnia się cztery modele NSI. Celem opracowania jest określenie czynników determinujących NSI oraz wykazanie związku pomiędzy modelami Narodowych Systemów Innowacji a miejscem danego kraju w rankingu innowacyjności opartym na Innovation Union Scoreboard 2010. Najbardziej innowacyjne kraje w Europie (Finlandia, Szwecja i Dania) reprezentują społeczno-demokratyczny model Narodowego Systemu Innowacji. Ten model buduje podium europejskiej innowacyjności.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 197, s. 131-140
Keywords: narodowy system innowacji; innowacje; polityka innowacyjna; innowacyjność; nowe technologie; raport innovation union scoreboard; innovations; innovation policy; state innovation policy; innovative character; high-tech; innovation union; innovation union scoreboard report