Wspieranie przedsiębiorczości przez instytucje otoczenia - Adamczuk, Franciszek (Supporting of entrepreneurship by business support organizations on the Polish-Czech borderland, 2011)
Celem artykułu jest ukazanie zakresu i efektów współpracy dwóch organizacji pozarządowych na pograniczu polsko-czeskim: Karkonoskiej Agencji Rozwoju Regionalnego (KARR) SA w Jeleniej Górze oraz Okresni Hospodarska Komora v Jablonci (OHKJ), czyli Powiatowej Izby Gospodarczej w Jablońcu (Republika Czeska). Autor stara się udowodnić tezę, że obie instytucje indywidualnie stymulują rozwój lokalny i regionalny oraz przyczyniają się do rozwoju przedsiębiorczości. Artykuł zawiera także wnioski dotyczące przyszłości współpracy obu analizowanych instytucji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 180, s. 188-189
Keywords: instytucje otoczenia biznesu (IOB); organizacje pozarządowe; współpraca transgraniczna; Euroregion Nysa (ERN)