Architektura pomocy rozwojowej - problem proliferacji i fragmentacji - Nowik, Marcin (Aid Architecture - the Problem of Aid Proliferation and Fragmentation, 2011)
Współczesna architektura pomocy rozwojowej stanowi wysoce złożony zestaw reguł i instytucji, które zarządzają globalnymi przepływami środków pomocowych. System ów stanowi rezultat procesu zapoczątkowanego po zakończeniu II wojny światowej i podlegającego ciągłej ewolucji. Dwa podstawowe trendy, jakie można wyróżnić na podstawie dotychczasowego przebiegu tego procesu, to fragmentacja oraz proliferacja pomocy. Zgodnie z nomenklaturą IDA proliferacja odnosi się do liczby kanałów, jakimi przekazywana jest pomoc rozwojowa, podczas gdy fragmentacja dotyczy liczby działań realizowanych przez donatorów i ich przeciętnej wielkości. W niniejszej pracy scharakteryzowane zostały oba wskazane zjawiska pod kątem ich wpływu na efektywność działań pomocowych oraz wskazano czynności podejmowane przez wspólnotę międzynarodową mające na celu załagodzenie ich negatywnych skutków oraz przeciwdziałanie dalszemu ich rozwojowi.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 197, s. 121-130
Keywords: pomoc rozwojowa; pomoc finansowa; development aid; financial aid