Procesy konwergencji innowacyjności w grupach regionów europejskich wydzielonych ze względu na strukturę pracujących - Markowska, Małgorzata; Strahl, Danuta (Innovation convergence processes in groups of European regions distinguished by employment structure, 2011)
Artykuł przedstawia analizę i ocenę procesów konwergencji innowacyjności w grupach regionów UE wyodrębnionych według profilu struktury gospodarczej w latach 1999-2008. Podstawą klasyfikacji była struktura pracujących w czterech sektorach gospodarki: rolnictwo, przemysł, usługi rynkowe i usługi nierynkowe. Do oceny konwergencji typu sigma przyjęto podstawową miarę dyspersji, to jest odchylenie standardowe logarytmu naturalnego wartości sześciu charakterystyk ilustrujących innowacyjność: kształcenie ustawiczne, kapitał ludzki w nauce i technologii, udział pracujących z wyższym wykształceniem, pracujący w przemyśle wysoko i średnio zawansowanym technologicznie oraz w usługach opartych na wiedzy, patenty zarejestrowane w EPO.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 180, s. 139-152
Keywords: innowacyjność; region; konwergencja; struktura pracujących