Ocena procesów konwergencji w regionach Unii Europejskiej o różnym poziomie innowacyjności - Bal-Domańska, Beata (The evaluation of convergence processes in the European Union regions of diversified innovation level, 2011)
Artykuł wpisuje się w nurt badań nad konwergencją regionów szczebla NUTS-2 państw Unii Europejskiej, które jako „całość” są jeszcze słabo rozpoznane. W pracy połączono dwa podejścia wykorzystywane w badaniach konwergencji: analizę sigma i beta (absolutną), co pozwoliło na kompleksową oceną badanych procesów w latach 1999-2007. Analiza została przeprowadzona w klasach regionów o różnym poziomie innowacyjności sektorowej. Jej wyniki wskazują na to, że procesy konwergencji zachodzą jedynie w wybranych klasach regionów. Pokazują, że część regionów, która osiągnęła wysoki poziom rozwoju, rozwija się wolniej w porównaniu z regionami mało rozwiniętymi (o niskim poziomie PKB na 1 pracującego), co potwierdza hipotezę Gerschenkrona.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 180, s. 81-91
Keywords: innowacyjność; konwergencja; region