Istota i funkcje samorządowego planowania strategicznego w regionie - Sztando, Andrzej (The essence and functions of self-government strategic planning in region, 2011)
Artykuł poświęcony jest problematyce planowania strategicznego prowadzonego przez samorządy terytorialne funkcjonujące w regionie. W początkowej jego części autor wyjaśnia istotę pojęcia „samorządowe planowanie strategiczne w regionie”, a także formułuje definicje strategii rozwoju gminy, powiatu i województwa. Pozostała część artykułu poświęcona jest poszczególnym funkcjom samorządowego planowania strategicznego w regionie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 180, s. 45-55
Keywords: planowanie strategiczne; samorząd terytorialny; region