Aniołki postępowych zmian – koncepcja transformacji drobnych oszczędności w regionalne źródło finansowania innowacji - Głuszczuk, Dariusz (Angels of progressive changes – a concept of transformingminor savings into a regional source of financing for innovation, 2011)
Rosnące salda bankowych depozytów gospodarstw domowych wskazują, że inne formy lokowania nadwyżek finansowych (akcje spółek publicznych, obligacje i bony skarbowe, jednostki uczestnictwa lub certyfikaty funduszów inwestycyjnych) nie są wobec nich szczególnie atrakcyjną alternatywą. W ten sposób powstają zasoby, które można w ułamkowej części przeobrazić w środki finansujące innowacje generowane w regionie. Warunkiem tej metamorfozy jest wykreowanie platformy kontaktów między dotychczasowymi deponentami i proinnowacyjnymi przedsiębiorcami. Pomocne w tym względzie mogą okazać się zmodyfikowane syndykaty aniołów biznesu, przyjmujące postać sieciowego konsorcjum aniołków postępowych zmian. Utworzeniu tej instytucji powinien sprzyjać m.in. mariaż środków publicznych i prywatnych z uprzywilejowaną pozycją inwestorów indywidualnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 180, s. 36-44
Keywords: finansowanie innowacji; anioły biznesu; depozyty gospodarstw domowych