Innowacyjność regionu w teorii i praktyce - Brol, Ryszard (Innovativeness of region in theory and practice, 2011)
Triadę cyklu innowacyjnego: invention – innovation – diffusion można identyfikować i analizować w odniesieniu zarówno do podmiotów i sektorów gospodarki, jak i do układów terytorialnych w wymiarze globalnym, narodowym, regionalnym i lokalnym. W publikacji zostało zdefiniowane pojęcie innowacji i innowacyjności regionu jako kategorii ekonomicznej. Określone zostały również relacje między rozwojem regionalnym a innowacyjnością gospodarki regionalnej. Dokonano też identyfikacji instrumentów stymulowania innowacyjności regionów w ramach polityki regionalnej kreowanej przez Unię Europejską oraz regionalne jednostki samorządu terytorialnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 180, s. 11-25
Keywords: innowacyjność; rozwój regionalny; regionalna strategia innowacji; regionalny system innowacji