Zarządzanie szpitalem w warunkach ograniczenia - Wawrzyniak, Elżbieta (Constraints Management in a Hospital, 2011)
Problem dotyczący zarządzania ograniczonymi zasobami został rozwiązany poprzez modyfikację strategicznej karty wyników. Umożliwiło to znalezienie krytycznych zależności przyczynowo-skutkowych dla modelu ekonometrycznego szpitala. W oparciu o to rozwiązanie zidentyfikowane zostały podstawowe ograniczenia systemu. Wąskie gardło, warunkujące zysk netto, znaleziono w następstwie połączenia teorii ograniczeń z narzędziem informatycznym Solver.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 607-616
Keywords: strategiczna karta wyników; mapa strategii; teoria ograniczeń