Wybór umowy leasingu przy zakupie samochodu osobowego na potrzeby działalności - Walas, Agnieszka Anna (Leasing Selection when Buying a Passenger Car for Business, 2011)
Leasing w dzisiejszej gospodarce wolnorynkowej stanowi godną przeanalizowania alternatywę sfinansowania zakupu środka trwałego. Daje przedsiębiorstwom nie tylko możliwość łatwego pozyskiwania zasobów majątkowych, ale również niewymierne korzyści podatkowe w momencie wykorzystania w pełni jego cech. Celem niniejszego artykułu jest zobrazowanie korzyści płynących z odpowiednio wybranej umowy leasingu w przypadku zakupu samochodu osobowego na potrzeby działalności o wartości przekraczającej ustawową wartość 20 000 €.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 596-606
Keywords: leasing operacyjny; leasing finansowy; koszty podatkowe; odliczenia od podatku dochodowego