Controlling operacyjny jako narzędzie restrukturyzacji przedsiębiorstwa sektora energetycznego - Urbanek, Piotr (Operational Controlling as an Instrument of Energy Sector Corporate's Restructuring, 2011)
Koncepcja kosztów transakcyjnych Coase'a stanowi teoretyczne uzasadnienie procesów restrukturyzacji majątkowej i outsourcingu. Praktyczna implementacja tych procesów wymaga pokonania barier informacyjnych wynikających z problemów z oszacowaniem kosztów transakcyjnych związanych z wybranym mechanizmem koordynacji produkcji. Narzędziem, które ułatwia tę ocenę jest system informacyjny controllingu operacyjnego. W artykule przedstawiony został proces restrukturyzacji majątkowej na przykładzie przedsiębiorstwa sektora energetycznego. Narzędziem, które umożliwiło przygotowanie tego procesu od strony koncepcyjnej i organizacyjnej, był system controllingu operacyjnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 586-595
Keywords: controlling; teoria kosztów transakcyjnych; outsourcing