Koszt kapitału w budżetowaniu długookresowym - Szczęsny, Wiesław (The Cost of Capital in the Long-Term Budgeting, 2011)
Artykuł jest przyczynkiem do dyskusji o koszcie kapitału spółki, który stanowi podstawę szacowania wymaganej stopy zwrotu. Dyskusyjność problematyki wynika z arbitralności założeń w metodach jego kalkulacji. W artykule nawiązuję do założeń teoretycznych Modiglianiego-Millera, którzy analizowali koszt kapitału w warunkach substytucji kapitału własnego kapitałem obcym. Tezą artykułu jest to, że nie mniej ważnym czynnikiem kosztu kapitału jest zmiana wartości rynkowej spółki. Na tym tle podejmuję próbę wykazania, że wahania rynkowych cen akcji wpływają na poziom kosztu kapitału, a tym samym na ocenę efektywności inwestycji metodą wartości bieżącej netto.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 566-576
Keywords: koszt kapitału; struktura kapitału; wartość inwestycji; stopa zwrotu