Rachunkowość zarządcza w kontekście zachowań członków organizacji - Stronczek, Anna (Management Accounting in the Behavioural Context of an Organisation, 2011)
W nowoczesnym spojrzeniu na zarządzanie podkreśla się znaczenie stworzenia korzystnego klimatu organizacyjnego poprzez wykorzystanie narzędzi zarządzania, które są zaprojektowane tak, aby umożliwić każdemu członkowi organizacji wykorzystanie własnego potencjału w jak największym stopniu. Celem niniejszego artykułu jest zaprezentowanie, w jakim zakresie rachunkowość zarządcza zależy od zachowania i postaw osób kształtujących daną organizację, a przede wszystkim pracowników różnego szczebla. Słowa kluczowe: organizacja, zachowanie organizacji, behawioralna rachunkowość zarządcza.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 557-565
Keywords: organizacja; zachowanie organizacji; behawioralna rachunkowość zarządcza