Kontrola ryzyka kredytowego jako element stabilnego funkcjonowania instytucji finansowych - Sawicka, Joanna (Credit Risk Control as a Part of Stable Functioning of Financial Institutions, 2011)
Zapewnienie bezpieczeństwa pośredników finansowych leży w zakresie zainteresowania rządów wszystkich krajów ze względu na ich kluczowe znaczenie dla funkcjonowania gospodarki. W sektorze bankowym jednym z najważniejszych czynników determinujących bezpieczeństwo i stabilność działania rynków jest ryzyko kredytowe. Choć Nowa Umowa Kapitałowa zdefiniowała metody jego pomiaru, w praktyce rozwiązania te okazały się niewystarczające dla uniknięcia kryzysu SubPrime.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 527-237
Keywords: adekwatność kapitałowa; ocena ryzyka kredytowego