Szacowanie kosztów projektów na przykładzie przedsięwzięć współfinansowanych ze środków europejskich - Rydzewska-Włodarczyk, Marzena (Estimating the Costs Projects on the Example of Undertakings Co-Financed from the European Funds, 2011)
Zarządzanie projektami, w tym finansowanymi ze środków publicznych i z funduszy europejskich, wymaga stosowania odpowiednich narzędzi i metod planowania zadań, monitorowania ich realizacji i kontroli efektów. Zarówno na etapie planowania przedsięwzięcia, jak i wdrażania oraz rozliczenia projektu (złożenia wniosku o dofinansowanie projektu) istotne jest szacowanie nakładów i kosztów. W artykule przedstawiono wybrane zagadnienia dotyczące szacowania kosztów projektów realizowanych przez jednostki samorządu terytorialnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 515-526
Keywords: projekt; projekt współfinansowany ze środków europejskich; szacowanie kosztów; budżet projektu