Metodyka określania nieuznaniowych zmian rozliczeń międzyokresowych netto w analizie kształtowania wyników finansowych - Piosik, Andrzej (Methods of Measuring Non-Discretionary Accruals in Detecting Earnings Management Processes of Reporting Entities, 2011)
W artykule przedstawiono postulaty pod kątem tworzenia modeli zmian rozliczeń międzyokresowych netto. Pod adresem opracowania modelu nieuznaniowych zmian rozliczeń międzyokresowych netto zgłoszono następujące postulaty: (a) uwzględnienie korekt, w przypadku gdy pomiar całkowitych zmian rozliczeń bazuje na wynikach finansowych i przepływach pieniężnych; (b) uwzględnienie w zbiorze zmiennych objaśniających zmian przychodów w okresie lub zmian przepływów pieniężnych z działalności operacyjnej; (c) uwzględnienie zmiennej wyprzedzającej w postaci zmiany przychodów w następnym okresie lub przepływów pieniężnych z działalności operacyjnej; (d) tworzony model powinien w konsekwencji bazować na zmianach przychodów w danym okresie oraz w następnym okresie lub na zmianach przepływów pieniężnych w danym okresie i w następnym okresie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 478-490
Keywords: discretionary accruals (zmiana rozliczeń międzyokresowych netto); kształtowanie wyników finansowych