Przyczyny zjawisk unikania i uchylania się od opodatkowania - Pasieczna, Ewa (Causes of the Occurrences of Tax Avoidance and Tax Evasion, 2011)
Przyczyny unikania i uchylania się od opodatkowania są różnorodne. W literaturze przedmiotu najczęściej wymienia się ekonomiczne i prawne, społeczne, a także czynniki demograficzne i sytuacyjne. W artykule wyjaśniam, co to jest i czym się przejawia efekt Laffera, w jaki sposób prawdopodobieństwo wykrycia oszustwa i emocje związane z łamaniem prawa i grożącą za to karą wpływają na wysokość opodatkowania. Opisuję, jaki wpływ na postrzeganie obowiązku podatkowego ma wykształcenie, płeć, stan cywilny i poziom religijności.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 457-466
Keywords: unikanie opodatkowania; przyczyny; szara strefa