Wykorzystanie informacji z rachunkowości przy podejmowaniu decyzji operacyjnych w wybranych firmach budowlanych. Studium przypadku - Nadolna, Bożena (The Use of Accounting Information for Operational Decisions in Selected Building Companies. Case Study, 2011)
Celem artykułu jest poznanie relacji między pracą menedżera zarządzającego działalnością operacyjną a wykorzystywaniem przez niego informacji z rachunkowości. Do badań w tym zakresie zastosowano metodę studium przypadku. Badania przeprowadzono obserwując pracę sześciu menedżerów operacyjnych w trzech wybranych firmach budowlanych. Uzyskane wyniki potwierdzają, że informacje finansowe są w bardzo niewielkim są stopniu wykorzystywane w bieżącym podejmowaniu decyzji przez menedżerów zarządzających tą działalnością.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 411-425
Keywords: decyzje operacyjne; informacje; rachunkowość; przedsiębiorstwo budowlane; studium przypadku