Rachunek zysków i strat w aspekcie potrzeb informacyjnych użytkowników - Maszczak, Teresa (Profit-and-Loss Account in the Aspect of Information Needs of Users, 2011)
W artykule omówiono zagadnienia związane z rachunkiem zysków i strat w aspekcie potrzeb informacyjnych użytkowników, zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych. Wskazano, że stanowi on użyteczne źródło informacji przy podejmowaniu wielu decyzji związanych np. z procesem zarządzania podmiotem, prowadzeniem transakcji gospodarczych, powiązaniami kapitałowymi, z rozliczeniami publicznoprawnymi, z kontrahentami, utrzymaniem kondycji finansowej, kontynuacją działalności, rozwojem jednostki. Jednostki gospodarcze, chcąc sprostać wymaganiom otoczenia i osiągnąć przyjęte w strategii cele, muszą dysponować odpowiednimi informacjami. W procesie decyzyjnym ważną rolę odgrywają m.in. informacje o kosztach, przychodach, stratach i zyskach. Wpływają one bowiem na finansowe rezultaty prowadzonej działalności oraz możliwość funkcjonowania na rynku.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 403-410
Keywords: przychody i zyski; koszty i straty; wynik finansowy; rachunek zysków i strat