Uwarunkowania implementacji metod rachunkowości zarządczej zorientowanych na relacje z klientami - wyniki badań empirycznych - Łada, Monika (Conditions of Implementation of the Management Accounting Methods Oriented Towards Customer Relations - Empirical Evidence, 2011)
Celem artykuły jest przedstawienie wyników badań empirycznych zmierzających do identyfikacji czynników determinujących zastosowanie praktyczne metod rachunkowości zarządczej, zorientowanych na relacje z klientami. Przedstawiono wyniki badań ankietowych przeprowadzonych na próbie polskich spółek giełdowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 392-402
Keywords: rachunkowość zarządcza; relacje z klientami; segmenty klientów; aplikacje w praktyce