Znaczenie badania przychodów i kosztów w sprawozdaniu finansowym w wykrywaniu oszustw księgowych - Lew, Agnieszka (Research Significance of Revenues and Expenses in a Financial Statement to Detect Accounting Fraud, 2011)
W artykule poruszono problematykę badania przychodów i kosztów w sprawo-zdaniu finansowym przez biegłego rewidenta. Wyjaśniono, jaki obszar jest badany w związku z poszczególnymi pozycjami w rachunku zysków i strat. Omówiono również zagadnienia związane z analizą przychodów i kosztów w przypadku podejrzenia o oszustwo finansowe, podano zakres i okoliczności sprzyjające "kreatywnej rachunkowości", a także wskazano ryzyko wystąpienia oszustwa i zachowanie biegłego rewidenta w przypadku podejrzenia oszustwa lub też wykrycia oszustwa.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 383-391
Keywords: badanie sprawozdania finansowego; oszustwo księgowe; przychody i koszty