Koszty projektu a koszty przedsiębiorstwa - Kujawski, Jarosław (Costs of Project and Costs of Enterprise, 2011)
W niniejszym artykule opisano rozdział kosztów operacyjnych bezpośrednich z punktu widzenia pojedynczego projektu od kosztów pośrednich funkcjonowania komórek organizacyjnych przedsiębiorstwa realizującego projekty. Dodatkowo koszty operacyjne podzielono na zmienne koszty projektu i stałe koszty przedsiębiorstwa. Powiązanie tych dwóch punktów odniesienia pozwoliło wyodrębnić cztery typy kosztów operacyjnych: bezpośrednie zmienne, bezpośrednie stałe, pośrednie zmienne i pośrednie stałe. Opisano proces "ubezpośredniania" kosztów pośrednich zmiennych i stałych w powiązaniu z projektem. W artykule podjęto również dyskusję o roli kosztów proporcjonalnych i strukturalnych w przedsiębiorstwie realizującym projekty oraz przywołano przykład konkretnego projektu przedsiębiorstwa branży morskich usług remontowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 369-382
Keywords: marża pokrycia; marża projektu; koszty bezpośrednie proporcjonalne projektu; koszty strukturalne