Rachunkowość zarządcza w zarządzaniu projektami - Koźmik, Magdalena (Management Accounting in Projects Management, 2011)
Rachunkowość zarządcza spełnia w zarządzaniu przedsiębiorstwami wiele istotnych funkcji. Zarządzanie projektami jest realizowaniem tych funkcji w odniesieniu do projektu. W artykule przedstawiono trudności, jakie występują w funkcji planowania (przede wszystkim szacowania kosztów projektu), oraz metody analizowania realizacji wykonania budżetu projektu. Budżet projektu jest swoistym planem realizacji danego przedsięwzięcia. Analiza odchyleń i różnic wykonania pomiędzy tym, co zostało zaplanowane, a tym, jak zostało zrealizowane, dostarcza istotnych informacji zarządzającym projektami. Z punktu widzenia zarządzających nieodzowna jest znajomość tych metod oraz umiejętności ich wykorzystania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 359-368
Keywords: rachunkowość zarządcza; projekt; budżetowanie projektu