Polityka dywidend a jakość wyników finansowych spółek publicznych. Przykład Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie - Kowerski, Mieczysław (Dividend Policy and the Public Companies' Earnings Quality. The Case of Warsaw Stock Exchange, 2011)
Ocena jakości wyniku finansowego ze względu na jego syntetyczny i jednocześnie decyzyjny charakter sprawia wiele problemów związanych ze sposobem pomiaru, a także określeniem czynników go determinujących. W pracy pokazano, iż na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie jeszcze wyraźniej niż na rozwiniętych rynkach kapitałowych na jakość wyniku finansowego wpływa polityka dywidend spółek. Spółki płacące dywidendy charakteryzują się wyższą jakością wyników finansowych mierzonych ich trwałością niż spółki niepłacące dywidend.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 333-348
Keywords: jakość wyniku finansowego; trwałość wyniku finansowego; polityka dywidend; Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie