Ośrodki odpowiedzialności w spółdzielni mieszkaniowej - Kołtun, Ewelina (Centres of Responsibility in the Housing Cooperative, 2011)
Celem opracowania jest przedstawienie istoty ośrodków w efektywniejszym zarządzaniu spółdzielnią mieszkaniową. Wyodrębnienie centrów to koncepcja zmierzająca do dywersyfikacji struktur organizacyjnych jednostki. Ma ona zastosowanie wtedy, gdy zarząd spółdzielni zdecyduje się na zdecentralizowany system zarządzania. Istotą przejętych założeń jest, aby w całym procesie gospodarczym realizowanym w spółdzielni mogły być wyodrębnione określone zakresy odpowiedzialności w zależności od charakteru komórki. Dlatego też poszczególnym działaniom przypisuje się inny typ ośrodka odpowiedzialności, stanowiący wewnętrzną jednostkę organizacyjną. W artykule prezentowane są problemy związane z wyodrębnieniem centrów. Ich powołanie i funkcjonowanie powinno bowiem przynosić jednostkom korzyści zarówno ekonomiczne, jak i pozaekonomiczne.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 313-321
Keywords: spółdzielnia mieszkaniowa; centra kosztowe; centra wynikowe