Koncepcja budżetowania na przykładzie przedsiębiorstwa handlowego Optimum - Kochański, Konrad (The Concept of Budgeting on the Example of "Optimum" Trade Enterprise, 2011)
Budżetowanie stanowi instrument rachunkowości zarządczej, generujący wielowymiarowe zbiory informacji o sytuacji finansowej i majątkowej przedsiębiorstwa. Wdrożenie koncepcji budżetowania dopasowanej do wielkości i charakteru działalności oraz formy prowadzonej rachunkowości pozwala na poprawę efektywności funkcjonowania każdego przedsiębiorstwa. Istnieje zatem możliwość wypracowania koncepcji budżetowania dostosowanej do uwarunkowań mikroprzedsiębiorstwa handlowego Optimum opodatkowanego na zasadach ogólnych (podatkowa księga przychodów i rozchodów). Takie działanie pozwoli na planowanie poziomu rentowności i płynności finansowej, które stanowią podstawowe determinanty przetrwania na rynku, zdobycia przewagi konkurencyjnej i rozwoju.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 289-299
Keywords: budżetowanie; przedsiębiorstwo handlowe