Zadania controllera w przedsiębiorstwie w świetle badań ankietowych - Dynowska, Joanna (The Tasks of a Controller in an Enterprise in the Light of Questionnaire Survey, 2011)
Do kluczowych zadań controllerów należy gromadzenie, ocena i prezentowanie informacji, które umożliwiają menedżerom podejmowanie właściwych decyzji, prowadzących do osiągnięcia założonych celów i wzrostu wartości przedsiębiorstwa. Badania przeprowadzone wśród 21 przedsiębiorstw posiadających system controllingu wykazały, że najszerszy zakres zadań realizowanych przez controllera występuje w dużych przedsiębiorstwach produkcyjnych, bazujących na kapitale zagranicznym o wysokich rocznych obrotach. Zakres zadań komórki controllingu związany był ponadto ze stanem rozwoju controllingu w poszczególnych jednostkach.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 146,155
Keywords: controlling; controller; zadania