Rozwój ładu korporacyjnego w krajach emerging markets jako przyczyna napływu kapitału zagranicznego na rynki kapitałowe : Przypadek Rumunii - Broszkiewicz, Magdalena (The Development of Corporate Governance Regulations in Emerging Economies as a Reason for Foreign Capital Inflow to Capital Markets. The Case of Romania, 2011)
Właściwie skonstruowany system zasad ładu korporacyjnego może redukować ryzyko oraz stymulować rozwój gospodarki i rynków kapitałowych krajów rozwijających się. Podążając drogą krajów rozwiniętych, emerging markets muszą rozwijać zasady ładu korporacyjnego, tym bardziej że w wyniku zaszłości historycznych często brakuje właściwych regulacji prawnych w zakresie funkcjonowania firm. System ładu korporacyjnego w Rumunii jest przykładem zastosowania rozwiązań dominujących w krajach Europy kontynentalnej. Aby podnieść konkurencyjność tego kraju, konieczne jest wprowadzenie reform regulujących funkcjonowanie rynku kapitałowego i przedsiębiorstw po procesie prywatyzacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 197, s. 50-60
Keywords: rozwój gospodarczy; rynek kapitałowy; kraje rozwijające się; economic development; capital market; developing countries