Statystyczny pomiar płynności finansowej przedsiębiorstw (na przykładzie sektorów niefinansowych w Polsce w latach 2004-2009) - Szczepaniak, Piotr (Statistical Measurement of Financial Liquidity of Companies(a case study of non-financial sectors in Poland over the years 2004-2009), 2011)
Płynność finansowa jest jednym z głównych priorytetów każdego przedsiębiorstwa, ponieważ warunkuje jego przetrwanie. Celem artykułu był pomiar płynności oraz ocena ryzyka płynności finansowej w sektorach niefinansowych w latach 2004-2009. Przeprowadzone badania wykazały duże zróżnicowanie sektorowe wskaźników płynności finansowej i wskaźników sprawności oraz bardzo silną i znaczącą korelację liniową między tymi miarami. Analiza średnich wartości wskaźników płynności i wskaźnika cyklu konwersji gotówki netto policzonych dla wszystkich sektorów pozwoliła zauważyć ich silną zależność od faz cyklu koniunkturalnego, natomiast odchylenie standardowe tych wskaźników wyłoniło sektory o najmniejszym i największym poziomie ryzyka płynności
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 198, s. 133-143
Keywords: płynność finansowa; wskażniki płynności finansowej; financial liquidity; liquidity ratios