Znane i nieznane proporcjonalne metody podziału mandatów pomiędzy partie polityczne - Misztal, Andrzej (Known and Unknown Methods of Proportional Allocation of Seats Among Political Parties, 2011)
W artykule przypomniano kilkanaście metod podziału stosowanych w proporcjonalnych systemach wyborczych. Wykazano, że choć niektóre z nich występują pod różnymi nazwami, to jednak są one identyczne. Przypomniano też kilka paradoksów podziałów proporcjonalnych, które uświadamiają czytelnikowi, że pewne naturalne, wydawałoby się, wymagania wobec metod proporcjonalnych nie muszą być spełnione.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 198, s. 97-109
Keywords: ekonometria; partie polityczne; econometrics; political parties