Iluzje podatkowe a reakcje podatników na opodatkowanie - Czarnecka, Anna (Tax Illusions and Taxpayers' Reactions to Taxes, 2011)
Iluzja podatkowa to sytuacja, w której podatnik w wyniku nieprecyzyjnej informacji bądź niewiedzy buduje sobie fałszywy obraz na temat procesu nakładania podatków. W niniejszej publikacji zbadano, jak iluzja podatkowa wpływa na reakcje podatników na opodatkowanie. W tym celu zaczerpnięto przykłady iluzji podatkowych od A. Puvianiego, M. Fasianiego i J.M. Buchanana i zbadano, jakie są reakcje podatników, gdy iluzja podatkowa występuje oraz gdy jej nie ma. Reakcje podatników na opodatkowanie są odmienne w sytuacji występowania iluzji podatkowej i w sytuacji braku iluzji podatkowej. Iluzja podatkowa jest zatem czynnikiem wpływającym na reakcje podatników na opodatkowanie. Istnienie iluzji podatkowych sprawia, że podatnik nie zachowuje się jak racjonalny homo oeconomicus.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 117-126
Keywords: iluzja podatkowa; reakcje podatników; opodatkowanie