Szacowanie kapitału niematerialnego w organizacji wirtualnej - Chomiak-Orsa, Iwona (Estimating the Intangible Capital in a Virtual Organization, 2011)
Nowoczesne organizacje dążą do optymalizacji wykorzystania zasobów, którymi dysponują. Dotyczy to zarówno zasobów materialnych, jak i niematerialnych. W organizacjach wirtualnych oraz organizacjach uczących się, których działalność polega na świadczeniu usług wynikających z wiedzy pracowników, znaczenie kapitałów niematerialnych jest kluczowe. Toteż nowoczesna rachunkowości zarządcza poszukuje metod analizy źródeł i kosztów oraz metod skutecznego szacowania kapitałów niematerialnych. Artykuł ma na celu omówienie źródeł i wielkości kosztów oraz podstawowych metod szacowania wartości kapitału niematerialnego, jakim może dysponować organizacja wirtualna.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 107-116
Keywords: organizacja wirtualna; kapitał niematerialny; kapitał wiedzy; kapitał ludzki; kapitał organizacyjny