Wpływ koncentracji indywidualnych opinii na istnienie maksymalnie zgodnej w sensie Bordy preferencji grupowej - Łyko, Janusz (Effect of Concentration of Individual Opinions on the Existence of a Maximum Matching Collective Preference According to Borda, 2011)
Jednym ze sposobów wyłaniania preferencji grupowej jest metoda porównywania alternatyw parami. Została ona zaproponowana przez Condorceta i do dziś stanowi kanon metod grupowego wyboru. Idea porównań parami może zostać sformalizowana za pomocą indeksu preferencji. Co więcej, pojęcie to można uogólnić w ten sposób, aby uwzględniało punktowy sposób agregacji opinii Bordy. W pracy przedstawiono to uogólnienie, a także wykazano, że przeciwnie niż w przypadku metody Condorceta koncentracja indywidualnych opinii nie prowadzi do wyboru jednoznacznej preferencji maksymalnie zgodnej z opiniami elektoratu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 198, s. 78-84
Keywords: ekonometria; teoria preferencji; econometrics; preference theory