Prędkości wirowania wektorów ekonomicznych na stożkach precesji - Juzwiszyn, Jacek (Speeds of Whirling of Economic Vectors on Cones of the Precession, 2011)
W komentarzach analityków giełdowych często pojawiają się wypowiedzi dotyczące trendów bocznych, skręcania rynku itp. Wypowiedzi te zwykle bywają podparte geometrycznymi dwuwymiarowymi wykresami giełdowymi, na których owe skręcenia są kompletnie niedostrzegalne. Zjawisko skręcenia rynku uwidacznia się dopiero w przestrzeni trójwymiarowej. W długich przedziałach czasu wirujące wektory giełdowe wyznaczają trajektorie wirowe bardzo nieregularne. Dodatkowo – różniące się kierunkami skrętu, co znacznie komplikuje próbę opisu ruchu wirowego trendu, jakim w przyszłości może poruszać się wektor x. Chaotyczny charakter tych trajektorii wskazuje na rodzaj ruchu, który można określić mianem tzw. precesji nieregularnej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 198, s. 67-77
Keywords: ekonometria; giełda; econometrics; stock exchange