Preferencje o maksymalnej wadze - Florek, Jan (Preferences of Maximal Weight, 2011)
Niech M będzie skończonym zbiorem m alternatyw oraz I funkcją wagową określoną na iloczynie kartezjańskim tego zbioru. Każdej preferencji na zbiorze M przyporządkowujemy wagę równą sumie wartości, które funkcja wagowa I przyjmuje na tej preferencji. Funkcja wagowa I wyznacza jednoznacznie pewną relację, którą nazywamy relacją uniwersalnie maksymalną. Dowodzimy, że każda preferencja o wadze maksymalnej zawiera relację uniwersalnie maksymalną. W dalszej części pracy definiujemy (α, I)-preferencję wy-znaczoną przez dowolny ciąg m-elementowy α o wartościach 0 lub 1. Dowodzimy, że każda (α, I)-preferencja zawiera relację uniwersalnie maksymalną. Świadczy to o tym, jak bardzo wybór preferencji o wadze maksymalnej może być niejednoznaczny.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 198, s. 59-66
Keywords: matematyka; mathematics