Wpływ polityki rachunkowości na ocenę zarządzania należnościami - Buk, Halina (Influence of Accounting Policy on the Evaluation Receivables Management, 2011)
Ocena zarządzania należnościami jest jednym z podstawowych obszarów planowania strategicznego i operacyjnego oraz kontrolowania kapitału obrotowego przedsiębiorstwa. W literaturze przedmiotu znaleźć można liczne narzędzia pomiaru zarządzania należnościami, bazujące na informacjach ze standardowych sprawozdań finansowych. Dokonywana na tej podstawie ocena budzi jednak wiele zastrzeżeń, o ile nie uwzględnia się stosowanej przez przedsiębiorstwo polityki rachunkowości w zakresie wyceny i ujmowania w bilansie należności z różnorodnych tytułów. W artykule zwrócono uwagę na istotne instrumenty materialnej polityki bilansowej, mające wpływ na ocenę zarządzania należnościami. Scharakteryzowano także mierniki zarządzania należnościami mające dużą pojemność informacyjną dla podejmujących decyzje finansowe.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 65-75
Keywords: polityka rachunkowości; zarządzanie należnościami