Dywersyfikacja podziału mandatów w Parlamencie Europejskim - Dniestrzański, Piotr (Diversification of Distribution of Seats in the European Parliament, 2011)
Autor w artykule dokonuje matematycznej analizy zasad składających się na tzw. regułę degresywnej proporcjonalności będącą podstawą podziału mandatów w Parlamencie Europejskim na państwa członkowskie Unii. Rozważa ponadto zagadnienie dywersyfikacji tego podziału.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 198, s. 32-41
Keywords: państwa członkowskie; analiza matematyczna; member states; mathematical analysis