Zmiany przepisów w podatku dochodowym od osób fizycznych a zachowanie podatników - model miękki - Misiewicz, Elżbieta Izabela (Changes in Regulations of Income Tax of Individuals Versus Taxpayers' Behaviour - the Soft Model, 2011)
Celem artykułu było zbadanie, jaki wpływ na zachowanie podatników podatku dochodowego od osób fizycznych miały zmiany: skali podatkowej, ulg od dochodów i ulg od podatków w latach 1999-2008. Ponieważ wszystkie badane zmienne są nieobserwowalne, do określenia relacji między nimi zastosowano modelowanie miękkie. Analiza otrzymanych wyników pozwoliła na sformułowanie wniosków, że w badanym okresie między skalą podatkową, ulgami od dochodu i od podatku a zachowaniem podatników istniała dodatnia, istotna statystycznie zależność, a także iż podatnicy na zmiany przepisów podatkowych reagowali racjonalnie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 200, s. 400-409
Keywords: podatek dochodowy od osób fizycznych; podatki; modelowanie miękkie; individual income tax; taxes; soft modelling