Krzywa Phillipsa w aspekcie danych makroekonomicznych dla Polski - Mongiało, Zbigniew (Philips' Curve in Terms of Macroeconomic Data for Poland, 2011)
W artykule dokonano analizy adekwatności krzywej Phillipsa do warunków makroekonomicznych Polski w latach 1998-2011. Zbudowano wiele modeli statystycznie istotnych, które opisują zmienność stopy bezrobocia za pomocą innych zmiennych makroekonomicznych. Ustalono, że klasyczna krzywa Phillipsa w badanych latach nie zawsze opisuje związek między bezrobociem a inflacją. W tych przypadkach, w których ta krzywa opisuje ten związek, podano jej równanie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 200, s. 339-353
Keywords: bezrobocie; krzywa Philopsa; inflacja; korelacja; unemployment; Phillips curve; inflation; correlation