Kwantyfikacja oczekiwań odnośnie do zmiany cen sprzedaży produktów przemysłowych na podstawie badań ankietowych przedsiębiorstw - Kowalewski, Grzegorz (The Quantification of Inflation Expectations of Industrial Products Based on Business Survey Data, 2011)
W artykule zastosowano kwantyfikację oczekiwań zmian cen metodą probabilistyczną do analizy jakościowych badań ankietowych koniunktury gospodarczej przedsiębiorstw. Możliwości stosowania przestawiono na podstawie pytania dotyczącego przewidywanych cen sprzedaży produktów wytwarzanych przez przedsiębiorstwo, znajdującego się w przemysłowej ankiecie miesięcznej GUS. Uzyskano obiecujące ilościowe prognozy zmian cen dóbr produkcyjnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 200, s. 315-325
Keywords: ceny; badania ankietowe; prognozowanie; prices; questionnaire survey; forecasting