Przestrzenno-czasowa analiza prywatnych wydatków gospodarstw domowych na ochronę zdrowia w Polsce w latach 2009-2018 - eksperyment mikrosymulacyjny - Żółtaszek, Agata (Spatial and Dynamic Analysis of Households' "Out-Of-Pocket" Expenditures on Healthcare in Poland in Years 2009-2018 - Microsimulation Experiment, 2011)
W Polsce aż 30% finansowania ochrony zdrowia pochodzi bezpośrednio od gospodarstw domowych, co wpływa negatywnie na ekonomiczno-społeczne aspekty ich funkcjonowania. Niezbędne jest badanie bieżących i przyszłych wydatków indywidualnych na świadczenia medyczne, a narzędziem wspomagającym prognozowanie wartości zmiennych z zakresu ekonomiki zdrowia mogą okazać się mikrosymulacje. Celem badania jest próba przeprowadzenia eksperymentu mikrosymulacyjnego umożliwiającego analizę prywatnych bezpośrednich wydatków na ochronę zdrowia gospodarstw domowych w Polsce w latach 2009-2018, przy założeniu, że żadne reformy nie zostaną wprowadzone. Uzyskane wyniki posłużą do przeprowadzenia przestrzenno-czasowych analiz wydatków ambulatoryjnych i farmaceutycznych.
Keywords: zmienne ekonomiczne; wydatki gospodarstw domowych; wydatki na ochronę zdrowia; modele ekonmetryczne; economic variables; household expenditures; health care protection; expenditures on health care; econometric models