Mechanizmy regulacyjne w świetle osobowości organizacji czyli co czyni organizację obiektem działania systemów zarządzania - Barabasz, Adela (Driving Forces in Perspective of Organizational Personality - what Makes the Organization a Subject for Influences of Management Systems, 2011)
Dotychczasowe wyniki badań nad osobowością organizacji potwierdzają założenie o możliwościach, jakie daje wykorzystanie tego pojęcia dla rozumienia zjawisk organizacyjnych. Prezentowana w artykule idea osobowości organizacji uwypukla mechanizmy spajające członków organizacji w jeden organizm. Celem artykułu jest wskazanie na wzajemnie oddziaływanie elementów składających się na system zarządzania oraz mechanizmów funkcjonowania organizacji, jako obiektu ustrukturalizowanego, w którym stosuje się określone metody i praktyki zarządzania, zgodnie z przyjętymi celami i wartościami w niej realizowanymi. O dynamice tego oddziaływania decydują mechanizmy regulacyjne, które wynikają z osobowościowego spojrzenia na organizację.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 178, s. 159-176
Keywords: osobowość organizacji; system zarządzania; mechanizmy regulacyjne